Jedyny taki
rogal w całej Europie!
(Wielkopolski smak
i tradycja)
Historia
wypieku rogala sięga XIX wieku, kiedy to w 1891 r. jeden
z poznańskich cukierników -Józef Melzer –po raz pierwszy
przygotował dla ubogich tego rodzaju poczęstunek. Od 2008 r.
rogal stał się pierwszym wielkopolskim produktem o Chronionej
Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej a 11 listopada 2008 r.
w Poznaniu i okolicy po raz pierwszy spróbowano rogala
świętomarcińskiego, chronionego certyfikatem…
Warto przy tej okazji pamiętać iż na czele inicjatorów
przystąpienia do bardzo skomplikowanej procedury certyfikacji,
któremu miał być poddany tradycyjny wielkopolski wypiek, stał
znany w Luboniu piekarz i cukiernik –p. Stanisław Butka. (Dwa
lata później grupa producencka, pod przewodnictwem p. S. Butki,
wystąpiła jeszcze o zmianę w gramaturze zastrzeżonego wyrobu,
tak aby rogale mogły ważyć minimalnie 150 g a maksymalnie
250 g.) Zdaniem p. Stanisława Butki to, co formalnie zapisano
w sprawie rogala świętomarcińskiego, wystarczy, aby jego
zachować dla potomnych jego znakomity smak oraz by poznańskiego
„rogala świętomarcińskiego” mogły poznać inne rejony Polski,
kraje Europy a nawet całego świata. Już w listopadzie 2012 r.
Marszałek Województwa Wielkopolskiego- Marek Woźniak,
zaprezentował rogala świętomarcińskiego w Brukseli, podczas
wieczoru w Dniu Świętego Marcina, w siedzibie wielkopolskiego
przedstawicielstwa. Wielkopolski smak i tradycję poznało wówczas
ponad czterystu gości, w tym posłowie do Parlamentu
Europejskiego, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego,
instytucji unijnych, europejskich regionów i miast, a także
polskie i belgijskie władze samorządowe. Marszałek Woźniak
przypomniał wówczas, że (cytujemy):
- …”11 listopada to w Polsce Święto Niepodległości, które
w Poznaniu jest dodatkowo hucznie i radośnie obchodzone podczas
imienin ulicy Św. Marcin. „To dzień dobroczynności, czyli- jak
byśmy powiedzieli w europejskim żargonie - dzień „walki
z wykluczeniem społecznym”. Symbolem tego dnia jest rogal
świętomarciński, którym, jak każe tradycja, należy się dzielić.
Dlatego w Wielkopolsce dzielimy się nim zawsze zarówno
z potrzebującymi, jak i z przyjaciółmi.”
Szanując naszą piękną tradycję, sięgnijmy zatem jutro po rogale
świętomarcińskie (tradycyjnie z białym makiem). Niech nam będzie
słodko w Dniu Niepodległości!
Opr. I. Szczepaniak (foto. z arch. redakcji)
|