REKLAMA
<powrót zakladka

 

Jedyny taki rogal w całej Europie!

(Wielkopolski smak i tradycja)

 

Historia wypieku rogala sięga XIX wieku, kiedy to w 1891 r. jeden z poznańskich cukierników -Józef Melzer –po raz pierwszy przygotował dla ubogich tego rodzaju poczęstunek. Od 2008 r. rogal stał się pierwszym wielkopolskim produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej a 11 listopada 2008 r. w Poznaniu i okolicy po raz pierwszy spróbowano rogala świętomarcińskiego, chronionego certyfikatem…

Warto przy tej okazji pamiętać iż na czele inicjatorów przystąpienia do bardzo skomplikowanej procedury certyfikacji, któremu miał być poddany tradycyjny wielkopolski wypiek, stał znany w Luboniu piekarz i cukiernik –p. Stanisław Butka. (Dwa lata później grupa producencka, pod przewodnictwem p. S. Butki, wystąpiła jeszcze o zmianę w gramaturze zastrzeżonego wyrobu, tak aby rogale mogły ważyć minimalnie 150 g a maksymalnie 250 g.) Zdaniem p. Stanisława Butki to, co formalnie zapisano w sprawie rogala świętomarcińskiego, wystarczy, aby jego zachować dla potomnych jego znakomity smak oraz by poznańskiego „rogala świętomarcińskiego” mogły poznać inne rejony Polski, kraje Europy a nawet całego świata. Już w listopadzie 2012 r. Marszałek Województwa Wielkopolskiego- Marek Woźniak, zaprezentował rogala świętomarcińskiego w Brukseli, podczas wieczoru w Dniu Świętego Marcina, w siedzibie wielkopolskiego przedstawicielstwa. Wielkopolski smak i tradycję poznało wówczas ponad czterystu gości, w tym posłowie do Parlamentu Europejskiego, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, instytucji unijnych, europejskich regionów i miast, a także polskie i belgijskie władze samorządowe. Marszałek Woźniak przypomniał wówczas, że (cytujemy):

- …”11 listopada to w Polsce Święto Niepodległości, które w Poznaniu jest dodatkowo hucznie i radośnie obchodzone podczas imienin ulicy Św. Marcin. „To dzień dobroczynności, czyli- jak byśmy powiedzieli w europejskim żargonie - dzień „walki z wykluczeniem społecznym”. Symbolem tego dnia jest rogal świętomarciński, którym, jak każe tradycja, należy się dzielić. Dlatego w Wielkopolsce dzielimy się nim zawsze zarówno z potrzebującymi, jak i z przyjaciółmi.”

Szanując naszą piękną tradycję, sięgnijmy zatem jutro po rogale świętomarcińskie (tradycyjnie z białym makiem). Niech nam będzie słodko w Dniu Niepodległości!

Opr. I. Szczepaniak (foto. z arch. redakcji)

 

 
                                                                                    <powrót zakladka