REKLAMA
<powrt zakladka

 

Rogal witomarciski- smakowity ambasador

Polski, Wielkopolski i… Lubonia!

Kady mieszkaniec okolic Poznania zna ten niepowtarzalny zapach i smak, jaki ma rogal witomarciski, tradycyjnie zjadany u nas w dniu 11 Listopada…

To nasza wspaniaa regionalna tradycja, kultywowana mimo zmian ustrojowych i nowoci, masowo napywajcych z caego wiata. Aby zachowa t tradycj dla przyszych pokole w zalewie kolorowych, sztucznych sodyczy i zapewni niezmienno smaku tego niezwykego ciastka, charakterystycznego dla regionu poznaskiego, grupa dowiadczonych piekarzy i cukiernikw podja si trudnego zadania wpisania rogala witomarciskiego do rejestrw Unii Europejskiej. 10 lat temu, w poznaskim Cechu Cukiernikw i Piekarzy w tym wanie celu zawizaa si „grupa inicjatywna”, ze Stanisawem Butk z Lubonia (wacicielem piekarni „Anika”) na czele. Pomys ochrony prawnej rogala witomarciskiego solidarnie wspierali wraz z nim wtedy: nieyjcy ju dzi Wojciech Kandulski, Piotr Koperski, Marian Weber i szefostwo firmy „Fawor” z Poznania. Grupie udao si szybko przekona do „sprawy rogala witomarciskiego” wadze miasta Poznania, z Prezydentem Ryszardem Grobelnym i Wiceprezydentem Tomaszem Kayserem, dziki ktrym, jak dzi wspomina p. Stanisaw Burka, szczliwie udao si pokona wszystkie finansowe i formalne przeszkody, pitrzce si na drodze do uzyskania unijnego znaku geograficznego. Nie byo atwo, chocia zesp „wsparcia” rozrs si z czasem do 20 firm, ktre wsplnie zawizay grup producenck. Pi dugich lat trwao przygotowanie wymaganej dokumentacji historyczno-etnograficznej oraz formalnoci prawne, zanim wniosek, zoony w polskim Ministerstwie Rolnictwa i przekazany stamtd do odpowiednich agend unijnych, uzyska oczekiwan akceptacj. Zebrane przez poznaskich piekarzy i cukiernikw dowody dugotrwaej tradycji wypieku niezwykego, okazjonalnego ciasta, nie zostay zakwestionowane. Udowodniono, e rogal ma w swojej recepturze tylko miejscowe, wyjtkowe skadniki, nadajce mu w niepowtarzalny smak. Zatwierdzona zostaa pieczoowicie odtworzona receptura ciasta, w ktrej zapisano gwarancj smaku. (Dziki temu dzi wszystkie rogale witomarciskie, ktre wypiekaj producenci legitymujcy si certyfikatem, musz smakowa tak samo.) W 2008 r., po piciu latach zabiegw i formalnych stara, rogal witomarciski otrzyma unijny znak geograficzny i zosta wpisany do unijnego rejestru produktw regionalnych, zajmujc poczesne miejsce w gronie blisko 1000 innych specyficznych produktw z caej Europy. (Przy okazji przywrcono naszemu rogalowi przymiotnik „witomarciski”, poniewa od lat 50-tych XX w. w publicznym obiegu funkcjonowaa skrcona nazwa „rogal marciski”, z pominiciem osoby w. Marcina, ktrego legenda tradycyjnie czy si z tym ciastem.) Tu przed Dniem Niepodlegoci,

11 listopada 2008 r. w Poznaniu i okolicy po raz pierwszy prbowano rogala witomarciskiego z certyfikatem. Dwa lata pniej grupa producencka wystpia jeszcze o zmian w gramaturze zastrzeonego wyrobu, tak aby rogale mogy way minimalnie 150 g a maksymalnie 250 g. (Zatwierdzanie tej drobnej zmiany trwao do 7 lipca 2013 r.) Zdaniem p. Stanisawa Butki to, co formalnie zapisano w sprawie rogala witomarciskiego, wystarczy aby jego znakomity smak mogy pozna inne rejony Polski, kraje Europy i caego wiata.

-Nasz rogal szturmem zdobywa sobie zwolennikw wszdzie tam, gdzie si pojawi. To najlepszy ambasador naszego kraju, dlatego od kilku lat, przed polskim witem Niepodlegoci, do naszych ambasad wysyamy jako grupa producencka due iloci rogali witomarciskich. Rok temu urzdnicy unijni w Brukseli jedli rogale witomarciskie z luboskiej „Aniki”. Co roku w listopadzie zamwienia na rogale otrzymujemy z USA, z Londynu, nie mwic o innych regionach Polski. Mieszkacy Warszawy, ktrzy doceniaj smak dobrego ciasta, te gustuj w rogalu witomarciskim. Osobicie, wraz z delegacj naszej grupy producenckiej, miaem zaszczyt ofiarowa rogale witomarciskie Prezydentowi RP Bronisawowi Komorowskiemu i stwierdzam, e zostay przyjte z zadowoleniem. Od 6 lat, co roku na nowo sprawdzamy przestrzeganie zasad wypieku rogali witomarciskich w firmach, ktre wystpuj o certyfikat. W tym roku weryfikacji poddao si w regionie 96 zakadw i aden nie zosta pozbawiony prawa do wypieku, chocia wczeniej rnie z tym bywao… Z dum podkrela p. Stanisaw Butka.

4 listopada 2013 r. w poznaskim Cechu Cukiernikw i Piekarzy tegoroczne certyfikaty osobicie odebrali przedstawiciele 91 firm, wrd nich znalazy si 3 firmy z terenu Lubonia: „Anika”, „Krzyan” i „Mazurek”. Moemy zatem, przy okazji kultywowania naszej wielkopolskiej tradycji sprawdzi „organoleptycznie”, czy rogale witomarciskie z certyfikatem maj rzeczywicie w kadej cukierni porwnywalny smak…

Opr. I. Szczepaniak

(foto. z arch. firmy „Anika”, oraz arch. redakcji)

 

Na zdjciach:

1. Eugenia Butkowa z rogalami witomarciskimi firmy "Anika",

2. Przedstawiciele grupy producenckiej u Przezydenta RP Bronisawa Komorowskiego

                                                                                    <powrt zakladka