Rogal witomarciski- smakowity
ambasador
Polski, Wielkopolski i… Lubonia!
Kady
mieszkaniec okolic Poznania zna ten niepowtarzalny zapach
i smak, jaki ma rogal witomarciski, tradycyjnie zjadany u nas
w dniu 11 Listopada…
To nasza wspaniaa regionalna tradycja, kultywowana mimo zmian
ustrojowych i nowoci, masowo napywajcych z caego wiata. Aby
zachowa t tradycj dla przyszych pokole w zalewie
kolorowych, sztucznych sodyczy i zapewni niezmienno smaku
tego niezwykego ciastka, charakterystycznego dla regionu
poznaskiego, grupa dowiadczonych piekarzy i cukiernikw
podja si trudnego zadania wpisania rogala witomarciskiego
do rejestrw Unii Europejskiej. 10 lat temu, w poznaskim Cechu
Cukiernikw i Piekarzy w tym wanie celu zawizaa si „grupa
inicjatywna”, ze Stanisawem Butk z Lubonia (wacicielem
piekarni „Anika”) na czele. Pomys ochrony prawnej rogala
witomarciskiego solidarnie wspierali wraz z nim wtedy:
nieyjcy ju dzi Wojciech Kandulski, Piotr Koperski, Marian
Weber i szefostwo firmy „Fawor” z Poznania. Grupie udao si
szybko przekona do „sprawy rogala witomarciskiego” wadze
miasta Poznania, z Prezydentem Ryszardem Grobelnym
i Wiceprezydentem Tomaszem Kayserem, dziki ktrym, jak dzi
wspomina p. Stanisaw Burka, szczliwie udao si pokona
wszystkie finansowe i formalne przeszkody, pitrzce si na
drodze do uzyskania unijnego znaku geograficznego. Nie byo
atwo, chocia zesp „wsparcia” rozrs si z czasem do
20 firm, ktre wsplnie zawizay grup producenck. Pi
dugich lat trwao przygotowanie wymaganej dokumentacji
historyczno-etnograficznej oraz formalnoci prawne, zanim
wniosek, zoony w polskim Ministerstwie Rolnictwa i przekazany
stamtd do odpowiednich agend unijnych, uzyska oczekiwan
akceptacj. Zebrane przez poznaskich piekarzy i cukiernikw
dowody dugotrwaej tradycji wypieku niezwykego, okazjonalnego
ciasta, nie zostay zakwestionowane. Udowodniono, e rogal ma
w swojej recepturze tylko miejscowe, wyjtkowe skadniki,
nadajce mu w niepowtarzalny smak. Zatwierdzona zostaa
pieczoowicie odtworzona receptura ciasta, w ktrej zapisano
gwarancj smaku. (Dziki temu dzi wszystkie rogale
witomarciskie, ktre wypiekaj producenci legitymujcy si
certyfikatem, musz smakowa tak samo.) W 2008 r., po piciu
latach zabiegw i formalnych stara, rogal witomarciski
otrzyma unijny znak geograficzny i zosta wpisany do unijnego
rejestru produktw regionalnych, zajmujc poczesne miejsce
w gronie blisko 1000 innych specyficznych produktw z caej
Europy. (Przy okazji przywrcono naszemu rogalowi przymiotnik „witomarciski”,
poniewa od lat 50-tych XX w. w publicznym obiegu funkcjonowaa
skrcona nazwa „rogal marciski”, z pominiciem osoby
w. Marcina, ktrego legenda tradycyjnie czy si z tym
ciastem.) Tu przed Dniem Niepodlegoci,
11 listopada 2008 r. w Poznaniu i okolicy po raz pierwszy
prbowano rogala witomarciskiego z certyfikatem. Dwa lata
pniej grupa producencka wystpia jeszcze o zmian
w gramaturze zastrzeonego wyrobu, tak aby rogale mogy way
minimalnie 150 g a maksymalnie 250 g. (Zatwierdzanie tej drobnej
zmiany trwao do 7 lipca 2013 r.) Zdaniem p. Stanisawa Butki
to, co formalnie zapisano w sprawie rogala witomarciskiego,
wystarczy aby jego znakomity smak mogy pozna inne rejony
Polski, kraje Europy i caego wiata.
-Nasz rogal szturmem zdobywa sobie zwolennikw wszdzie tam,
gdzie si pojawi. To najlepszy ambasador naszego kraju, dlatego
od kilku lat, przed polskim witem Niepodlegoci, do naszych
ambasad wysyamy jako grupa producencka due iloci rogali
witomarciskich. Rok temu urzdnicy unijni w Brukseli jedli
rogale witomarciskie z luboskiej „Aniki”. Co roku
w listopadzie zamwienia na rogale otrzymujemy z USA, z Londynu,
nie mwic o innych regionach Polski. Mieszkacy Warszawy,
ktrzy doceniaj smak dobrego ciasta, te gustuj w rogalu
witomarciskim. Osobicie, wraz z delegacj naszej grupy
producenckiej, miaem zaszczyt ofiarowa rogale witomarciskie
Prezydentowi RP Bronisawowi Komorowskiemu i stwierdzam, e
zostay przyjte z zadowoleniem. Od 6 lat, co roku na nowo
sprawdzamy przestrzeganie zasad wypieku rogali witomarciskich
w firmach, ktre wystpuj o certyfikat. W tym roku weryfikacji
poddao si w regionie 96 zakadw i aden nie zosta pozbawiony
prawa do wypieku, chocia wczeniej rnie z tym bywao… Z dum
podkrela p. Stanisaw Butka.
4 listopada 2013 r. w poznaskim Cechu Cukiernikw i Piekarzy
tegoroczne certyfikaty osobicie odebrali przedstawiciele
91 firm, wrd nich znalazy si 3 firmy z terenu Lubonia: „Anika”,
„Krzyan” i „Mazurek”. Moemy zatem, przy okazji kultywowania
naszej wielkopolskiej tradycji sprawdzi „organoleptycznie”, czy
rogale witomarciskie z certyfikatem
maj rzeczywicie w kadej cukierni
porwnywalny smak…
Opr. I. Szczepaniak
(foto.
z arch. firmy „Anika”, oraz arch. redakcji)
Na zdjciach:
1. Eugenia
Butkowa z rogalami witomarciskimi firmy "Anika",
2.
Przedstawiciele grupy producenckiej u Przezydenta RP Bronisawa
Komorowskiego |